Возите со клима во автомобил – еве колку се зголемува потрошувачката на гориво

|

Високите температури се тука, и иако порано беше сосема нормално да се вози автомобил без клима, денес не можеме да замислиме патување без него.

Сè потопли лета, температурни екстреми, жежок бетон на големите градови, токму кога ќе помислиме на тоа, првата асоцијација што ја имаме е климата. Сепак, дали знаете како неговата употреба влијае на потрошувачката на гориво?

Германскиот автомобилски клуб (ADAC) спроведе студија за да утврди до кој степен употребата на клима уред во возилото влијае на потрошувачката на гориво. Добрата вест е што благодарение на модерните системи за климатизација, влијанието врз потрошувачката (а со тоа и трошоците) полека се намалува.

Анализата покажа дека потрошувачката во просек се зголемува за 10 до 15%, а големо влијание имаат и условите во кои возите.

Во градот, на пример, потрошувачката се зголемува за околу 20%, на автопатите со просечна брзина од 100 километри на час, потрошувачката се зголемува за околу 6%, а максималната потрошувачка, доколку автомобилот е во мирување, е до 70%.

Експертите наведуваат дека користењето на клима уредот во автомобилот ќе има помало влијание врз потрошувачката доколку го поставиме на автоматско, наместо сами да ги регулираме температурата и интензитетот.


Поврзани објави