За ништо на светот, не ги носете овие цвеќиња во вашиот дом

ИЗВОРСкопје24
|

Експертите веруваат дека правилно избраните растенија можат да ја подобрат аурата на куќата, да ве ослободат од негативните јони и да ја направат енергијата позитивна.

Цвеќињата во затворен простор не се само украс. Тие ја апсорбираат енергијата на куќата и честопати се приврзуваат на едното или другото живеалиште.

Според античките верувања, во понеделник не треба да прифаќате цвет како подарок. На овој ден, со него може да се пренесат стравови и негативни мисли. Најдобро е да примите таков подарок за време на викендот.

Не прифаќај како подарок или не земај туѓи цвеќиња кои веќе не се млади. Тие се навикнати на одредено опкружување и ќе им биде тешко да се прилагодат.

Не е препорачливо да земете цвеќе како подарок ако сте болни. Едно растение може да му даде на човекот виталност или да го извлече од него. Подобро не преземајте ризик!

Ако добиете цвеќе од некој на кој не му верувате, подобро е да го откупите подарокот. Мора да дадете нешто за возврат – неколку монети или некаков повратен подарок.

Секоја жена треба да има едно од овие растенија во својот дом ако сака да биде среќна

Општо, во античко време, многу култури верувале дека на секој ненадеен подарок од надворешна личност треба да му се даде некаков одговор, откуп. Ова се сметало дека ги елиминира сите негативни ефекти.

Темјанушка – овој цвет им се дава само на роднините, бидејќи е многу чувствителен на промени во енергетската позадина. Уште подобро е ако му го дадете на некој што живее со вас под еден покрив.

Орхидеи – Ова растение носи просперитет, љубов и страст во куќата. Тој е многу силен талисман и извор на среќа, па затоа е најдобро да го дадете со голема љубов и почит.

Добра идеја е да се даде орхидеја на млада дама бидејќи овој цвет ја зајакнува самодовербата.

Рози – Подобро е да не се даваат рози. Исто така е добро да не ги чувате во вашиот дом дури ни на кратко време. Розата се чувствува лесно на едно место, и полека ја зголемува нејзината енергија. Може да се исуши и да умре, но дури и ако не се случи тоа, тоа нема да ви носи никаква позла, освен естетска.