Загатка: Дали можете да ја пронајдете пчелата кралица помеѓу нејзината колонија?

ИЗВОРСкопје24
|

Нова загатка кружи низ социјалните мрежи и ги предизвикува луѓето да ја пронајдат пчелата кралица која се крие помеѓу нејзината колонија.

Гергели Дудаш е детски илустратор од Унгарија кој неодамна ја сподели оваа загатка на својата веб-страница. Многумина не можеа да ја пронајдат пчелата, а вие дали ќе успеете? Барајте во десната страна на сликата.

Ако сè уште не можете да ја решите загатката, погледнете го решението.
.
.
.

Нашите мозоци мора да останат во форма. А, оптичките илузии и загатките се најдобри за разбивање на секојдневната монотонија.

Оваа загатка е класичен вид математичка задача во која треба да ја забележите врската помеѓу броевите и да ја продолжите низата. Не е тешко да го пронајдете решението и секој би требало да може да ја реши оваа загатка, но тајната е во брзината. Погледнете ја сликата и откријте дали можете да се пофалите со висок коефициент на интелигенција.

Ако сè уште не можете да ја решите загатката, погледнете го решението.

РЕШЕНИЕ: Наместо Симба, треба да стои број 52, а еве зошто: 72, 70, 66

72 – 2 го дава следниот број во низата, кој е 70, а 70 – 4 е 66, што значи дека треба да одземате со последователни парни броеви.

60, 52, 42 Ако ја следите истата логика, 60 – 8 е 52, а кога од 52 ќе го одземете следниот парен број, а тоа е 10, добивате 42.